Uithoorn denkt meeHet participatieplatform van de gemeente Uithoorn. Alle informatie over de beleidsthema’s, plannen en projecten in Uithoorn en De Kwakel. En alle ruimte om jouw mening, je vragen en wensen te laten horen.

Parkeerterrein gemeentehuis

Waarom dit plan?

De gemeente wil extra parkeerplaatsen maken rondom het gemeentehuis. Daarom zijn er plannen om het parkeerterrein achter het gemeentehuis en de ruimte naast het gemeentehuis opnieuw in te richten. De extra parkeerplaatsen zijn om meerdere redenen belangrijk.

  1. Ontwikkelingen in het centrum

Nu is iedereen gewend overal in het centrum te kunnen parkeren, Het aantal beschikbare parkeerplaatsen in het centrum neemt in de toekomst echter af. Onder andere doordat de leegstaande kantoren van het winkelcentrum Amstelplein worden omgebouwd tot appartementen. De parkeerplaatsen die nu niet door medewerkers van de kantoren worden gebruikt, worden dan wel door bewoners van de appartementen gebruikt. Dit betekent dat dan de hele parkeergarage wordt gebruikt, waardoor het kan gebeuren dat er bij drukte geen plek meer is. Niet voor niets staat in de parkeervisie dat op twee plekken in het centrum van Uithoorn een blauwe zone komt. In deze zone mag slechts korte tijd worden geparkeerd. Zo zorgen we ervoor dat winkelend publiek in het centrum kan blijven parkeren. Dan is het wel belangrijk dat er aan de rand van het centrum ruimte komt om bij drukte te parkeren en langer te kunnen parkeren. Deze parkeerruimte wil de gemeente bij het gemeentehuis realiseren.

  1. Onvoldoende parkeergelegenheid bij gemeentehuis

Op de parkeerplaats bij het gemeentehuis is onvoldoende parkeergelegenheid voor de medewerkers en bezoekers van het gemeentehuis. Om deze reden wijken mensen uit naar (openbare) parkeerplaatsen in de omgeving van het gemeentehuis. Bijvoorbeeld in het naastgelegen wijkje Kofschip, langs de Meerlaan en de Laan van Meerwijk, in het Schansgebied en in de garage van winkelcentrum Amstelplein. Op dit moment is daar meestal voldoende parkeerruimte om dit op te vangen. Maar als het druk is niet. Op die (piek)momenten kunnen bewoners en winkelend publiek hun auto niet altijd kwijt. Natuurlijk wil de gemeente het gebruik van de auto te ontmoedigen. Vanuit de Mobiliteitsvisie 2040 wordt ingezet op het stimuleren van fiets- en OV gebruik in de gemeente, te beginnen bij de gemeente zelf. Dit wordt als pilot ‘werkgeversaanpak gemeente Uithoorn’ onderzocht en is terug te vinden in het uitvoeringsprogramma van de Mobiliteitsvisie 2040.

  1. Deel parkeerplaatsen voorzijde gemeentehuis verdwijnen

Voor het Amstelplein en voor de ruimte aan de voorzijde van het gemeentehuis wordt een ander ontwerp gemaakt. Deze plekken worden zo ingericht dat ze een mooie verbinding vormen tussen het Zijdelmeer, het aan te leggen Schanspark en de Amstel. De parkeerplaatsen die nu aan de voorzijde van het gemeentehuis liggen verhuizen straks voor een deel naar achter het gemeentehuis.

Plattegrond parkeerplaats gemeentehuis (klik op afbeelding voor pdf)

Lees hier meer:

Het aangepaste plan

Participatieverslag juli 2023

Het oorspronkelijke plan

U kunt ook het filmpje over het plan bekijken.

Cookie-instellingen