De Vuurvogel/Kindcentrum

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over het project De Vuurvogel. Van vragen over de 2 locaties die in beeld zijn: de Vuurvogel zelf en 't Buurnest, tot de bouw van het nieuwe Kindcentrum (kortaf IKC) De Vuurvogel en de geplande woningen op de overige locatie. Staat uw vraag er niet tussen?
Stel ons dan eenvoudig een vraag via onderstaande button:

Ik heb een andere vraag 

Dat weten we nog niet precies. Op 28 november 2024 kregen we van de gemeenteraad akkoord voor de bouw van het kindcentrum. Nu kan een architect starten met het ontwerpen van het gebouw. Zodra we daarvan iets kunnen laten zien, informeren we alle geïnteresseerden. Niets missen? Volg dan deze pagina's of meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Het kindcentrum is straks inderdaad langer open dan alleen de schooltijden. 's Morgens voor de kinderopvang bijvoorbeeld, 's middags voor de andere organisaties zoals medisch orthopedisch centrum 't Kabouterhuis en de jeugdontmoetingsplek. Ongeveer tot 21 uur 's avonds.  

Het gebouw wordt 2 lagen hoog. De huidige school De Vuurvogel is 1 laag hoog. 

Een kindcentrum is een plek voor school en andere organisaties rondom opvoeden en opgroeien. Bijvoorbeeld met kinderopvang, kinderzorg als logopedie en fysiotherapie en jongerenwerk. Voor nu noemen we het Kindcentrum in Zijdelwaard.

Kindcentrum in Zijdelwaard wordt dus een gebouw waar je meer kunt doen dan alleen naar school gaan. Dat is fijn voor de wijk, want dan is alles op 1 vertrouwde plek te vinden. En het is fijn voor de school en alle andere organisaties. Want zo kunnen ze beter en sneller samenwerken.
En daarvoor doen we iets bijzonders. We maken geen gebouw waarin iedereen los van elkaar een aparte plek heeft. We gaan uit van de samenwerking. En van het kind zelf. Hoe oud ben je en waar maak je op die leeftijd gebruik van? Dat zetten we in het nieuwe gebouw dicht bij elkaar. Zo ontstaat een bijzonder gebouw dat is ingedeeld per leeftijdsgroep. Wel zo handig!

MOC ’t Kabouterhuis is een gespecialiseerd centrum voor hulp en begeleiding aan ouders en jongere kinderen (0 - 7 jaar). Ze helpen bij achterstand in de ontwikkeling en bij problemen bij de opvoeding of in gedrag.
Doordat ze straks in het kindcentrum zitten, sluit deze zorg en ondersteuning nog beter aan op het onderwijs en andersom.

In het kindcentrum is straks ruimte voor PO De Vuurvliegjes en basisschool De Vuurvogel. Ook kinderopvang Solidoe, MOC 't Kabouterhuis, een jeugdontmoetingsplek en internationale taalklassen (ITK) zullen hier ruimtes hebben.
Het kindcentrum is dan ook een project van meerdere partners.

Ja, dat klopt. Eerst zullen de leerlingen verhuizen naar ’t Buurtnest, waar de school tijdelijk gehuisvest wordt. Daarna volgt na de bouw de verhuizing naar de nieuwe school. Dat dit logistiek een uitdaging is beseffen we, samen met de school, goed. Toch heeft de school – en de projectgroep van de gemeente na alle onderzoeken ook – voorkeur voor nieuw bouwen op de huidige locatie. En gaan ze de uitdaging aan met de blik gericht op een prachtig nieuw gebouw over een paar jaar.   

Dat begrijpen we en dat vinden wij ook belangrijk. Vandaar dat er een mooi, nieuw gebouw komt.

Wat er precies in het kindcentrum komt, bepalen de verschillende partners samen: de school, kinderopvang, MOC 't Kabouterhuis zelf, samen met de gemeente. Het opnemen van een ouderkamer in het programma is dan ook aan hen om af te wegen tegen de andere faciliteiten die ook een plek moeten krijgen.

We nemen deze opmerking mee in ons onderzoek. Zelf kregen we namelijk juist veel positieve signalen over het verkeer rond halen en brengen van de kinderen. Volgens de school worden kinderen op 4 plekken afgezet: bij de 3 flats en bij de snackbar naast MFA De Scheg. Bedankt dus voor dit signaal van overlast bij een van deze plekken.
Overigens komen veel kinderen uit de flats zelf en dus lopend naar school.

Het aanpassen van de snelheid op de weg, en dus het ‘type weg’ valt buiten ons projectgebied. We onderzoeken aan welke norm de Arthur van Schendellaan gaat voldoen en passen ons daarop aan. 

Er wordt een onderzoek gedaan op verkeer en parkeren in de hele wijk. De parkeerplaatsberekening nemen we daarin mee. Voor het aantal parkeerplaatsen bij nieuwbouw gelden namelijk een aantal vaste normen.

Ja. Op 28 november 2024 ging de gemeenteraad akkoord met de investering die nodig is om het kindcentrum te bouwen op de plek van de huidige school De Vuurvogel. Dat betekent dat een ontwerper nu het gebouw kan gaan ontwerpen. Naar nieuwsbericht
Natuurlijk betrekken we de wijk ook in het ontwerp. Zodra we iets kunnen laten zien, komen we hierop terug.
Lees meer in de planning.

Ja, zeker. De asielopvang is een opgave waar de gemeente ook mee te maken heeft en het belang van inziet. Dit wordt nu met een noodopvanglocatie in ’t Buurtnest gerealiseerd. Onderdeel van een noodopvang is dat dit tijdelijk is. De nieuwbouw van de school is hierin meegenomen. De opvanglocatie was daardoor eerst uiterlijk beschikbaar tot november 2024. Nu de plannen voor de nieuwbouw meer tijd nodig hebben, stemde de gemeenteraad op 27 juni in met de verlenging van een jaar. De locatie blijft daardoor tot 1 oktober 2025 beschikbaar voor het COA en het Rode Kruis die de opvang organiseren.
Meer over de asielopvang leest u op de gemeentewebsite onder Asielopvang.

Ja, dat is voor ons zelfs vanzelfsprekend. Voordat de sloop en bouw start, doen we opnames bij woningen in de buurt. Dat noemen we een nulmeting.

Ja, de oversteek wordt veel gebruikt door school. MFA De Scheg is de plek waar leerlingen gymmen. Ook wordt er aan de overkant gespeeld. Een zo kort en veilig mogelijke oversteek is dus een belangrijk punt in de afweging van beide locaties. De school geeft daarbij aan voorkeur te geven aan een nieuwe school op de huidige locatie en dus met de huidige plek van oversteken. 

Bedankt voor de vraag, we hebben de exacte cijfers even nagezocht. De locatie van De Vuurvogel en MOC Kabouterhuis samen lijkt in zijn geheel inderdaad groter: namelijk 15.000 m2. Maar dat is met het omliggende groen meegerekend.

Als we de percelen via het kadaster bekijken is de locatie van De Vuurvogel circa 5.600 m2 en die van ’t Buurtnest 5.700 m2. Ze zijn dus nagenoeg even groot. Vandaar dat we beide locaties hebben bekeken voor de bouw van het nieuwe Kindcentrum De Vuurvogel. Daarbij is de keuze gevallen op de huidige plek van de school.

Bedankt voor de opmerkingen. Wat er in de wijk speelt, hebben we helder op ons netvlies en nemen we mee.

Het klopt dat in de eerdere planning al woonblokjes waren bedacht op de plek van MOC 't Kabouterhuis en 't Buurtnest. We willen nog steeds graag woningen toevoegen waar dat kan. Maar dat is bouwplan 2 en dat plan kan pas in 2028 gaan starten. Daarom is besloten dat we pas later gaan kijken wat daar precies moet komen. Bouwplan 1 is het kindcentrum en voor dat plan heeft de gemeenteraad budget toegezegd.

Ja, dat klopt. Eerst zullen de leerlingen verhuizen naar ’t Buurtnest, waar de school tijdelijk gehuisvest wordt. Daarna volgt na de bouw de verhuizing naar de nieuwe school. Dat dit logistiek een uitdaging is beseffen we, samen met de school, goed. Toch heeft de school – en de projectgroep van de gemeente na alle onderzoeken ook – voorkeur voor nieuw bouwen op de huidige locatie. En gaan ze de uitdaging aan met de blik gericht op een prachtig nieuw gebouw over een paar jaar.   

De sloop van de huidige school en de bouw van het nieuwe Kindcentrum is een groot project. Dit neemt zo’n jaar in beslag. Ruim meer dan een zomervakantie dus.

De huisvesting van de school tijdens de bouw blijft een tijdelijke oplossing. We doen uiteraard wat we kunnen voor een zo optimaal mogelijk onderkomen.

De huisvesting van de school tijdens de bouw blijft een tijdelijke oplossing. We doen uiteraard wat we kunnen voor een zo optimaal mogelijk onderkomen.

Ja, de oversteek wordt veel gebruikt door school. MFA De Scheg is de plek waar leerlingen gymmen. Ook wordt er aan de overkant gespeeld. Een zo kort en veilig mogelijke oversteek is dus een belangrijk punt in de afweging van beide locaties.

Bij de keuze van de plek voor de nieuwe school (op de huidige plek of op locatie Buurtnest) wegen de wensen van de school zelf zwaar mee. De school geeft de voorkeur aan de huidige locatie, ook omdat de oversteek daar als goed, handig en het veiligst wordt ervaren.

Cookie-instellingen